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Answers to the questions from the interested suppliers

in open competition “Feasibility and technical framework
study for a rail bound (light rail or tram) connection from
RB Ulemiste passenger terminal to TEN-T core network
Tallinn passenger port (Old city Harbour / Vanasadam)”
ID. No RBR 2017/22

RB Rail AS presents the following answers to the questions received until 8 September 2017
from the interested supplier:

(key expert) must have master's degree in
architecture or spatial planning or
equivalent? Is it equivalent if the key expert
has master’'s degree in specialty of land
readjustment (equivalent education) and
additionally the same person has been
granted the qualification of a spatial
environment planner (person has the
professional certificate according to local
law)? Regarding to local Planning Act in
Estonia
https://www.riigiteataja.ee/en/eli/50805201
7001/consolide) § 6 p 10 ‘planner’ means a
person who possesses a higher education
corresponding to Master's level in the
specialism of geography, architecture or
landscape architecture or a person holding
the professional certificate of the level of
an authorized specialist or a person who
has been granted the qualification of a

spatial environment planner.

No | Question Answer
1. | Is it necessary to register company as a | There is no need to register in a
tenderer before submitting proposal? particular form of the Tenderer, please
see open competition Regulation
Section 6 for details.
2. | Regarding to p 7.5 of regulation the Archtect | Please be informed that Procurement

commission cannot pre-evaluate the
content or nature of information
presented in the question or verify its
compliance with qualification
requirements before submission of
the proposal.

As it is stated in the qualification
requirements for Architect / Urban
spatial planning expert (Regulation
clause 7.6 part 5) a Tenderer shall
provide additional documentation or
explanations proving the equivalence
of acquired education with Master’s
degree in Architecture or Spatial
planning.
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